Zakład Usług Projektowo-Architektonicznych

ZUP-A
Dom w Bielsku-Białej

Opis projektu

Projekt obejmuję przebudowę i aranżację wnętrz domu jednorodzinnego, zlokalizowanego na obrzeżach Bielska-Białej, u podnóża Beskidów. Choć znajduje się on w zwartej zabudowie szeregowej, z okien roztaczają się widoki na malowniczą okolicę. Jest to budynek o trzech kondygnacjach z wbudowanym garażem. Przebudowa zakłada podział na strefy funkcjonalne związane z mieszkaniem, relaksem i pomieszczeniami sypialnymi.

Specyfikacja projektu

Wizualziacje: Monsumm

Zespół projektowy: Anna Adamowicz, Damian Machnik

Powierzchnia użytkowa:220 m²

Powierzchnia terenu: 620 m²

Kubatura: 1729 m³

Projekt: 2016

Lokalizacja: Bielsko-Biała

 

 

Relaks

Głównym założeniem była zmiana układu i wydzielenie nowej strefy wypoczynkowej, w której zaprojektowano saunę oraz znajdujący się przy niej płytki basen przeznaczony do relaksu po zażyciu kąpieli w saunie. Na piętrze, w centralnej części zlokalizowano kuchnię otwartą na salon z kominkiem oraz jadalnię w przeszklonej loggi. Poza tym na piętrze znajduje się główna sypialnia z prywatną łazienką. Na drugim piętrze zaprojektowano pozostałe sypialnie i pokój dla gości.

Otwartość

Dzięki dużej otwartości przestrzeni oraz zastosowanym jasnym kolorom uzyskano przestronność, którą potęgują przeszklenia z widokami na ogród. Głównymi materiałami użytymi we wnętrzu są patynowana czarna blacha oraz naturalna cegła. Stonowanym tłem dla tych materiałów jest jasna kolorystyka posadzki oraz ścian. Stylistyka projektu nawiązująca do industrialnego charakteru jest użyta w sposób umiarkowany co pozwala stworzyć poczucie przebywania w przytulnym i rodzinnym domu.

Na stronie przedstawiamy jedynie część naszej pracy. Jeśli chcesz poznać więcej naszych projektów i realizacji - zapraszamy do kontaktu